U bevindt zich hier:
Over ons

Provincie Groningen

De overheid bestaat uit drie lagen: de centrale overheid (het Rijk), de provincies en de gemeenten. De provincie doet het werk waarvoor het Rijk te groot is en de gemeente te klein. De provincie is dus de schakel tussen het Rijk en de gemeenten.

Het is de taak van de provincie om ervoor te zorgen dat alles zo goed mogelijk reilt en zeilt in de provincie Groningen. De provincie maakt beleid en voert dit uit. Ze doet dit op alle beleidsterreinen: van zorg tot economie, van kunst en cultuur tot ruimtelijke ordening. De provincie doet dit samen met andere instanties, gemeenten, organisaties en bedrijven. De drie belangrijkste taken van de provincie zijn:

  • Vergunningen verlenen
  • Subsidies verstrekken
  • Beleid maken

De provincie en IFG
De laatste jaren hebben ondernemers steeds meer moeite met het vinden van financiering voor hun plannen. Tegelijkertijd krijgt de provincie steeds minder geld van het Rijk en Europa voor subsidies aan het midden- en kleinbedrijf. Met de oprichting van IFG van € 60 miljoen verwacht de provincie een deel van het Groninger bedrijfsleven te kunnen ondersteunen bij het financieren van innovaties en bedrijfsuitbreidingen. Het fonds is revolverend. Dat betekent dat de opbrengsten van de investeringen weer worden ingezet voor nieuwe aanvragen. Op deze manier kan er blijvend worden geïnvesteerd in het behoud en de groei van de werkgelegenheid en in de duurzame economische ontwikkeling van Groningen.