U bevindt zich hier:
Nieuwsbericht

Minister Bruno Bruins opent UMCG Protonentherapiecentrum

AFG | 8 juni 2018

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, heeft vrijdagochtend 8 juni 2018 het UMCG Protonentherapiecentrum officieel geopend. Tijdens een kort programma met toespraken, beeld, licht en muziek, verrichtte de minister de openingshandeling; hij haalde in aanwezigheid van prof. dr. Hans Langendijk zijn hand door een harp van laserstralen, waarna muziek en een lasershow startten. Aansluitend kreeg hij in gezelschap van Commissaris van de Koning René Paas en burgemeester Peter den Oudsten een rondleiding door het net geopende protonentherapiecentrum. De minister feliciteerde het UMCG met het eerste protonentherapiecentrum van Nederland. ‘Deze innovatieve behandeling zorgt voor een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Dat vind ik erg belangrijk. Met de opening van dit centrum is de kankerzorg in Nederland weer een stap beter geworden’, aldus minister Bruins.

Vanuit de ontvangsthal van het UMCG liep de minister via de Fonteinstraat naar een volle Blauwe Zaal. Na een welkomstwoord van Raad van Bestuur-voorzitter Jos Aartsen, spraken RvB-lid Henk Snapper, projectdirecteur Bert Jan Souman en afdelingshoofd Radiotherapie Hans Langendijk. Rianne en Niels, twee vertegenwoordigers van de Kinderadviesraad van het UMCG, lieten in een vlog het Familie De Boer Huis zien. Zij hebben advies gegeven over de inrichting van dit huis, zodat kinderen en hun familie zich er tijdens hun verblijf een beetje thuis kunnen voelen. Als openingshandeling haalde de minister onder begeleiding van Hans Langendijk zijn hand door een harp van laserstralen. Hierna startte er muziek en een spectaculaire lasershow.

Tijdens de rondleiding door het protonentherapiecentrum volgde het gezelschap de route die ook wordt afgelegd door een patiënt die onder behandeling is. Diverse medewerkers van het protonentherapiecentrum gaven een toelichting aan de minister. Vanuit de wachtruimte ging het gezelschap eerst naar de CT-ruimte. Aansluitend kwamen zij bij het bestralingsapparaat (gantry), waarmee de protonenstraal wordt toegediend aan de patiënt. Hier eindigde de rondleiding met een ontmoeting tussen de minister en de 17-jarige patiënte Rania, die op dit moment onder behandeling is bij het protonentherapiecentrum.

Het UMCG Protonentherapiecentrum is het eerste centrum in Nederland dat protonentherapie aanbiedt aan patiënten. Sinds januari 2018 worden er patiënten behandeld. Als enig centrum in Nederland behandelt het UMCG ook kinderen met protonentherapie. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Het UMCG biedt kinderen – en hun familie – van buiten de regio, gedurende hun wekenlange behandeling een comfortabel ‘thuis‘ met een verblijf in het Familie De Boer Huis.

Gezond weefsel sparen
Protonentherapie is een voor Nederland nieuwe, innovatieve bestralingsbehandeling voor patiënten met kanker. Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor, waardoor er minder straling komt in de omliggende gezonde weefsels en het risico op bijwerkingen en schadelijke gevolgen op lange termijn, afneemt. Vooral kinderen hebben voordeel bij deze therapie omdat zij in de groei zijn en hun gezonde lichaamscellen hierdoor extra gevoelig zijn voor straling. Maar ook andere patiënten kunnen baat hebben bij deze behandeling, zoals patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied. Radiotherapeuten en oncologen in Nederland hebben met elkaar vastgesteld welke patiënten in aanmerking komen voor protonentherapie.

UMCG Comprehensive Cancer Center
Het protonentherapiecentrum maakt deel uit van het UMCG Comprehensive Cancer Center dat oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen biedt, zowel volwassenen als kinderen. Voor de verwijzing van patiënten in Noordoost-Nederland werkt het UMCG samen met andere ziekenhuizen en radiotherapie-instituten in de regio. In het UMCG protonentherapiecentrum worden maximaal 600 patiënten per jaar behandeld, waarvan naar verwachting 80 tot 100 kinderen.

Bekijk all fondsen van het IFG

Curiosity Venture Capital is een community-gedreven venture capital-firma gevestigd in Amsterdam. Ze richt zich op talen...
Golden Egg Check Capital  is het VC fonds van Golden Egg Check (GEC). Het fonds investeert in Digital Tech (SaaS, sophi...