U bevindt zich hier:
Nieuwsbericht

Hardt Hyperloop haalt investering van 12 miljoen binnen voor baanbrekend Europees Hyperloop Centrum

Algemeen | 5 juli 2023

Hardt Hyperloop kondigt met trots een nieuwe investering aan van belangrijke publieke en private investeerders. Met deze mijlpaal wordt de basis gelegd voor de voltooiing van het European Hyperloop Center (EHC) en het testvoertuig van het bedrijf. Het EHC is een 420 meter lange testfaciliteit, inclusief een baanwissel. Hiermee wil het bedrijf aantonen dat de onderliggende technologie van de hyperloop werkt en zo een bijdrage leveren aan de toekomst van transport. In 2024 begint Hardt Hyperloop met het verder testen van de technologie.

Een indrukwekkend consortium van investeringspartners sluit zich bij deze nieuwe financieringsronde aan. De financiering is afkomstig van het Europese Innovatie- en Technologie Centrum (EIC) Fonds, de regionale investeringsfondsen InnovationQuarter en Investeringfonds Groningen, evenals een aantal bestaande en nieuwe investeerders van Hardt. De succesvolle ondernemer Peter Goedvolk is daar een van, met zijn fonds First Dutch, in samenwerking met Platform Zero. Deze nieuwe investering volgt op eerdere investeringen uit de private sector van vorig jaar, van belangrijke investeerders zoals POSCO International (KR) en Urban Impact Ventures (EU). Beide investeringen samen hebben een totaalbedrag van meer dan €12 miljoen.

Vanuit Veendam in de provincie Groningen, moet het EHC een belangrijke rol gaan spelen in hyperloop innovatie. Het testcentrum beschikt over een volledig operationele hyperloop spoorwissel, wat een cruciaal onderdeel is voor de implementatie van hyperloopnetwerken. Het EHC zal ook een open testfaciliteit worden, waarbij andere hyperloop-ontwikkelaars en bedrijven die geïnteresseerd zijn in hyperloop-componenten tests kunnen uitvoeren in het centrum. Door een omgeving van gezamenlijk leren en samenwerken te bevorderen, moet het centrum zo een impuls geven aan het gehele hyperloop-ecosysteem. Met de bouw van de hyperloop-buizen en de funderingen is al begonnen. En de eerste buizen zullen tegen het einde van de zomer worden geïnstalleerd.

Het EIC Fonds is onderdeel van het Europese Innovatie- en Technologie Centrum, dat als opdracht heeft om Europese innovaties met een hoge impact te identificeren en te ondersteunen. Na de commitment van EIC aan Hardt Hyperloop in 2021, sluit deze investering aan op de strategische beslissing om een aandeel te nemen in de Europese hyperlooptechnologie. Hermann Hauser, lid van de Raad van het EIC Fonds: “Het EIC Fonds is trots om Hardt Hyperloop te ondersteunen in haar missie om transport te transformeren. Deze investering geeft het vertrouwen van het fonds weer in het potentieel van Hardt om een baanbrekende oplossing te bieden voor het mobiliteitslandschap in Europa en daarbuiten.”

 

Hardt Hyperloop

Meer informatie over Hardt Hyperloop

InnovationQuarter en Investeringfonds Groningen, de regionale investeringsfondsen van de provincies Zuid-Holland en Groningen, bevestigen ook de grote potentie van Hardt Hyperloop. Koos Fuykschot, Manager IQCapital, InnovationQuarter: “We hebben Hardt Hyperloop altijd beschouwd als een voortrekker van innovatie in de regio Rotterdam/Delft, sinds de eerste investering in 2017 door UNIIQ, ons vroege-fase fonds. Nu, met IQCapital, ons grootste fonds, zijn we nog meer toegewijd aan het bevorderen van deze baanbrekende hyperlooptechnologieën en het stimuleren van hun groei in onze regio.”

Jan Martin Timmer, fondsmanager van Investeringfonds Groningen, voegt toe: “Groningen heeft een leidende positie in het ondersteunen van duurzame transport- en energieontwikkeling. Al in 2019 heeft Groningen zich verbonden aan de vestiging van het European Hyperloop Center. Investeren in de hyperloopontwikkeling van Hardt is daarom vanzelfsprekend. We zijn enthousiast om samen met Hardt op deze reis te gaan en Groningen te versterken als een belangrijke regio voor hyperloopontwikkelingen.”

Tim Houter, medeoprichter van Hardt Hyperloop, is blij met de waardering en het enthousiasme van de investeerders: “Dankzij onze nieuwe en bestaande investeerders hebben we nu een solide basis om de ontwikkeling en commercialisering van de hyperloop verder voort te zetten. De steun is een belangrijk teken van het vertrouwen in onze ontwikkelingsplannen. Het is ook niet alleen een overwinning voor Hardt Hyperloop. Het is ook een grote stap voor de hyperloop-industrie, waarvan het EHC een belangrijke stap is op weg naar een duurzame toekomst.”

Met de steun van deze gerenommeerde partners is Hardt Hyperloop klaar voor voltooiing en testen in het EHC. Daarnaast is Hardt Hyperloop de afgelopen maanden druk bezig geweest met internationale roadshows, om overheidsinstanties en zakelijke partners aan te laten sluiten bij plannen voor infrastructuurontwikkeling en potentiële testroutes. Hardt volhardt in haar missie om duurzaam hogesnelheidstransport voor iedereen mogelijk te maken, met een wereldwijd hyperloopnetwerk.

Bekijk all fondsen van het IFG

Curiosity Venture Capital is een community-gedreven venture capital-firma gevestigd in Amsterdam. Ze richt zich op talen...
Golden Egg Check Capital  is het VC fonds van Golden Egg Check (GEC). Het fonds investeert in Digital Tech (SaaS, sophi...