U bevindt zich hier:
Nieuwsbericht

Groningse partijen slaan handen ineen bij ontwikkeling Covid-19 test

Carduso Capital | 9 juni 2020

Het Groningse bedrijf ViroTact, dochter van Detact Diagnostics, is in een vergevorderd stadium met de ontwikkeling van een Covid-19 test. De wereldwijde noodzaak tot extra testcapaciteit is groot.

De test van ViroTact is makkelijk te gebruiken en geeft á la minute een testresultaat zonder dat een apart laboratorium nodig is. In tegenstelling tot “antilichaam technologie” laat de ViroTact test juist zien dat een persoon daadwerkelijk besmet is. De test kan dus worden ingezet om de actuele stand van de infectie in de volksgezondheid te bepalen. Hiermee is de test niet alleen interessant voor Nederland, maar kan het een wereldwijde maatschappelijke impact hebben.

Om dit te kunnen doen heeft ViroTact een innovatieve technologie, totaal afwijkend van de huidige testmethoden, ontwikkeld om het virus te kunnen aantonen. De technologie is gebaseerd op een reeds zelf ontwikkelde en gepatenteerde platformtechnologie voor het aantonen van proteasen die door virussen of bacteriën geproduceerd worden. De test bestaat uit een innovatief substraat dat bij de aanwezigheid van virale protease near-infrarood licht uitgeeft. Dat licht wordt vervolgens door een speciaal ontworpen draagbare detector opgevangen en gemeten. Dankzij de detector is het mogelijk de test in te zetten als een praktische, point-of-care, test die bij de huisarts, op de eerste hulp of naast een gewoon patiënten bed in een ziekenhuis kan worden gebruikt. Ook zijn totaal andere
settingen zoals op het vliegveld of op school denkbaar.

Om deze ontwikkeling mogelijk te maken heeft ViroTact de handen ineengeslagen met Carduso Capital, een Groningse investeringsmaatschappij die het project zowel met financiële middelen als expertise ondersteunt. Hierdoor kan ViroTact haar ontwikkeling versnellen en verwacht zij binnen 8 weken de test op de markt te kunnen brengen.

Bekijk all fondsen van het IFG

...
NextGen Ventures 2 investeert in kennisintensieve data-gedreven ondernemingen die een verandering teweegbrengen binnen d...