U bevindt zich hier:
Nieuwsbericht

Carduso en RHM investeren in Groningse start-up QDI-Systems: ‘Quantum Dots’ voor de volgende generatie röntgentechnologie.

Carduso Capital | 24 juni 2020

Röntgenstraling is een bekende methode om in het ziekenhuis ‘in het lichaam’ te kijken naar afwijkingen zoals gebroken botten. Zodra iemand een röntgenfoto moet krijgen gaan de zorgverleners achter een scherm staan en hebben soms als dat nodig is een loden schort om. Deze maatregelen zijn nodig omdat voortdurende blootstelling aan röntgenstraling gevaarlijk kan zijn. Straling vergroot het risico op het ontstaan van kanker. Het beperken van deze straling is dus in alle gevallen belangrijk.

Quantum Dots zijn Nano-kristallen, zo klein dat de kwantummechanische effecten de eigenschappen van dit materiaal bepalen. Deze unieke eigenschappen maken een efficiënte opname van röntgenstralen mogelijk en zetten deze om in elektrische ladingen binnen de Quantum Dots. Deze ladingen worden verder versterkt, omgezet in digitale gegevens en weergegeven als een beeld op het scherm voor een radioloog.

Toepassing van Quantum Dots in de Röntgendetectoren heeft verschillende voordelen: Door de hogere gevoeligheid kunnen scherpere en daarmee meer gedetailleerde beelden worden verkregen; nog belangrijker is daarbij dat de hoeveelheid straling drastisch kan worden verlaagd en de veiligheid van zowel patiënt als van de zorgverleners wordt gediend. Ook leent de toepassing zich ervoor dat er met voorgevormde detectoren kan worden gewerkt; deze maken bijvoorbeeld de screening voor Mammografie een stuk minder patiënt-onvriendelijk en ook kan er daardoor in één opname vanuit meerdere hoeken het weefsel worden gefotografeerd waardoor er een betere screening kan plaatsvinden.

QDI is gebaseerd op bij de RuG ontwikkelde en inmiddels gepatenteerde kennis. Met behulp van een NWO Take-off beurs is de kennis omgezet in een schaalbaar business model. De aanvankelijke technische validatie werd verder ondersteund door de SNN VIA-subsidie ​​voor het maken van een van prototype. Naast de financiële steun vanuit de RuG-Holding heeft Carduso Capital zich aan het bedrijf gecommitteerd. Met deze investering kan QDI de door haar bewezen basistechniek door ontwikkelen naar opschaling en de voorbereidingen doen voor klinische testen.

Bekijk all fondsen van het IFG

Curiosity Venture Capital is een community-gedreven venture capital-firma gevestigd in Amsterdam. Ze richt zich op talen...
Golden Egg Check Capital  is het VC fonds van Golden Egg Check (GEC). Het fonds investeert in Digital Tech (SaaS, sophi...