U bevindt zich hier:
Nieuwsbericht

Berk Partners neemt belang in Molenmaker Techniek

Berk Partners Groeifonds | 28 februari 2019

Investeringsfonds Berk Partners heeft per 15 februari 2019 een substantieel minderheidsbelang verworven in het in Sneek gevestigde bedrijf Molenmaker Techniek. Molenmaker Techniek ontwerpt, produceert en onderhoudt hydraulische systemen voor met name de Weg- en Waterbouw.

Activiteit
Molenmaker Techniek is in 2005 opgericht door Otbert Molenmaker en is in vijftien jaar tijd uitgegroeid tot een toonaangevende onderneming in haar markt. De onderneming richt zich op het ontwerpen, produceren en onderhouden van hydraulische systemen in de ruimst mogelijke zin van het woord. Te denken valt daarbij aan brug- en sluisbedieningen, speciale cilinders, aggregaten en scheepshydrauliek. Daarnaast is ook het ontwerpen en produceren van speciaalmachines voor de productieautomatisering een activiteit van het bedrijf. De systemen worden geleverd met of zonder elektrische besturingen op wens van de klant.

Markt
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft recentelijk bekend gemaakt dat ze een onderhoudsproject start voor diverse bruggen, sluizen en tunnels. Deze stammen uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw en zijn nodig toe aan groot onderhoud. Uitval en storingen zorgen voor hinder, files en economische schade. Door de groei van de mobiliteit neemt de impact hiervan toe. Het ministerie gaat oude bruggen en sluizen vernieuwen en zet daarbij in op de toepassing van innovatieve technieken zodat signalen van mogelijke mankementen eerder binnenkomen. Gezien de omvang van de onderhoudsopgave trekt het ministerie vanaf 2020 jaarlijks 350 miljoen euro uit voor deze projecten in plaats van de huidige 150 miljoen euro per jaar. Gezien haar sterke positie in deze markt, zal Molenmaker Techniek een deel van de genoemde projecten kunnen verkrijgen.

Transactie
De transactie betreft een zogenaamde pre-exit. Otbert Molenmaker blijft directeur/eigenaar en Berk Partners verwerft een substantieel minderheidsbelang. Molenmaker voorziet interessante groeimogelijkheden, zowel autonoom als via buy-and-build. Berk Partners wil samen met Otbert Molenmaker deze groeimogelijkheden realiseren en gezamenlijk over een periode van ca. vijf jaar Molenmaker Techniek aan een strategische partij verkopen.

Otbert Molenmaker:
“Dit is precies wat ik zocht: een financiële partner met een industriële achtergrond en netwerk, waarmee we de komende jaren het bedrijf verder kunnen ontwikkelen. Zo kunnen we dan rustig toewerken naar een moment waarop we de vennootschap bij een strategische partij uit binnen- of buitenland onderbrengen.”

Berk Partners (Willem Kamps):
“Een bedrijf als Molenmaker Techniek sluit heel goed aan bij ons investeringsbeleid. De innovatieve maakindustrie is een van onze voorkeurssectoren. Molenmaker Techniek is actief in een aantoonbare groeimarkt en neemt daar een vooraanstaande positie in. Otbert Molenmaker is een ondernemer pur sang met een zeer goed track-record. We zijn blij in zo’n bedrijf een belang te kunnen nemen en samen met Otbert de onderneming naar een hoger plan tillen.”

 

Bekijk all fondsen van het IFG

Cottonwood Technology Fund is een early stage fonds dat investeert in deeptech / hard science startups met een disruptie...
Fonds

CapitalT

CapitalT is een (pre) seed fonds dat investeert in bedrijven die een echt probleem oplossen met AI in climate tech, educ...